Publiek Geheim op de VRT

            

 

"In de zuidelijke hal van het Brusselse Jubelpark bevindt zich Autoworld: het grootste automuseum van België. Ooit was dit de plek waar visionair Paul Otlet met zijn vriend en Nobelprijswinnaar Henri La Fontaine, zijn droom probeerde waar te maken: de creatie van een Mundaneum, of een ‘Wereldpaleis’. 

Het is het verhaal van een Brusselaar die de wereld wilde inventariseren. Zijn werk laat tot op de dag van vandaag internationaal sporen na.

Was het niet het mediabedrijf Google dat enkele jaren geleden het Mundaneum van Otlet openlijk uitriep tot de voorloper van het internet? Sven praat erover met de CEO van Google Belgium Thierry Geerts.

Sven spreekt ook met Australiër W Boyd Rayward, de biograaf van Otlet, hij bezoekt het Vredespaleis in Den Haag en vindt sporen van Otlets werk in het Corbusier museum in Parijs.

Wat deze befaamde Frans-Zwitserse architect met Otlet en zijn Mundaneum had, komt Sven dan weer te weten in het Brusselse Sint-Lucas.

In alfevering 4 ontrafelt Sven Speybrouck de betekenis van het Mundaneum. Waarom werd het bedacht? En wat was er visionair aan?"

VRT / Woensdag 9 april 2014 om 21u10